Spannende tijden voor ruimtevaart: Starship lanceert en sonde knalt op ruimterots | NU
spannende tijden voor ruimtevaart: starship lanceert en sonde knalt op

Spannende tijden voor ruimtevaart: Starship lanceert en sonde knalt op ruimterots | NU

Het wordt een spannende tweede helft van het jaar voor de ruimtevaart. Niet alleen zal SpaceX eindelijk zijn Starship-raket lanceren, ook gaat NASA écht van start met zijn maanprogramma en zal een sonde tegen een planetoïde aanbotsen.

Starship bijna klaar voor lancering

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk lanceert Starship in juli. De raket is 118 meter hoog en moet zijn eerste baanvlucht rond de aarde gaan maken. Het wordt een belangrijke lancering, want Starship is de raket van SpaceX die mensen naar de maan en Mars moet brengen.

De lancering is al een aantal keer uitgesteld. Aanvankelijk moest Starship begin 2022 al de lucht ingaan, maar het bedrijf wacht nog op goedkeuring van luchtvaartautoriteit FAA. Musk verwacht dat Starship zijn eerste baanvlucht in juli zal maken. “Er staat een tweede Starship klaar voor augustus, daarna kunnen we er elke maand een lanceren.”

De Starship van SpaceX.

De Starship van SpaceX.

De Starship van SpaceX.

Foto: SpaceX

Artemis I van start

Ook NASA heeft een belangrijke lancering op de rol staan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie start met zijn maanprogramma Artemis. Met de eerste missie, Artemis I, moet een onbemande Orion-capsule in een baan rond de maan worden gebracht.

Dat gebeurt met het bijna 100 meter hoge Space Launch System (SLS), de tot dusver grootste en krachtigste raket van NASA die voor het eerst zal vliegen. De missie moet drie weken duren en het doel is om de veiligheid van de vlucht te testen. Waarschijnlijk vindt de lancering in augustus plaats.

Het Artemis-programma moet zorgen dat er over een paar jaar weer mensen op de maan landen, voor het eerst sinds de jaren zestig en zeventig.

Sonde van NASA knalt tegen een planetoïde

Eind september komt de ruimtesonde DART (Double Asteroid Redirection Test) aan bij de planetoïde Dimorphos. De sonde werd eind vorig jaar gelanceerd met als doel zich te pletter te vliegen.

Als de sonde tegen de planetoïde knalt, moet de baan van dat rotsblok worden veranderd. Het is voor het eerst dat NASA zoiets probeert. De test is een eerste stap in de ontwikkeling van een nieuw afweersysteem voor de aarde. Mocht er ooit een grote rots recht op de aarde afkomen, dan moet DART ervoor zorgen dat die wordt afgeketst, zodat hij geen schade kan aanrichten.

Blue Origin werkt aan de lancering van New Glenn

Of het dit jaar gaat lukken, is nog maar de vraag. Maar Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, werkt aan een nieuwe raket die hergebruikt kan worden. New Glenn heet hij, en hij zal de grote concurrent van Starship van SpaceX worden.

New Glenn is vernoemd naar astronaut John Glenn. De raket zal onderdeel worden van NASA’s commerciële ruimtevloot. De raket kan uiteindelijk bevoorradingen afleveren in de ruimte, maar bijvoorbeeld ook sondes lanceren en satellieten in een baan rond de aarde brengen.

Go to the source link

Check Also

德國:俄減供天然氣,外溢效應恐讓能源市場崩垮 | TechNews 科技新報

德國:俄減供天然氣,外溢效應恐讓能源市場崩垮 | TechNews 科技新報

俄羅斯減少對歐洲的天然氣供給,德國警告恐怕會有「外溢效應」(spillover effect),可能讓能源市場有崩潰風險,情況一如雷曼兄弟垮台掀起金融危機。 Fortune、路透社報導,德國經濟部長Robert Habeck 23日宣布,德國進入天然氣緊急計畫的第二高警戒層級,這表示目前仍能確保供給安全,但是情勢緊繃。俄國輸送天然氣到德國的北溪1號(Nord Stream 1)管線,6月14日起供給逐漸乾涸,歐洲天然氣價格隨之噴高24%。 Habeck警告,要是供給持續緊繃、天然氣價格續飆,導致能源公司虧損大增,恐會掀起漣漪,對市場造成無可挽回的重大傷害。他說,倘若赤字大到業者無力負荷、宣告倒閉,到了某一時間點,整體市場恐會崩垮,出現能源系統版的雷曼兄弟效應。2008年美國投行雷曼兄弟破產,撼動全球金融市場。 Habeck並說,我們不該自我欺騙,天然氣減供是俄國總統普丁對德國的經濟攻擊。德國希望避免實施天然氣配給,但是無法排除此一可能。從現在開始,天然氣是稀缺資產,必須減少使用。 俄國天然氣業者Gazprom宣稱,零件短缺的技術性因素,讓供氣量減少。Habeck不以為然,直指是政治因素作祟。 (本文由 MoneyDJ新聞 授權轉載;首圖來源:pixabay) 科技新知,時時更新 Go …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.